Doelgericht Pragmatisch Efficiënt
Positieve Energie in uw Engineering Team

Engineering OBI-project Regio Tram Utrecht

Het project

Bij de update van de Sunij Lijn en de overwegbeveiliging op de Koningsweg is behoefte aan nieuwe overwegbeveiligingen. Dit betreft nieuwe installaties die middels een Europese aanbesteding zijn uitgevraagd.

Opdrachtgever

Strukton heeft het werk in opdracht gekregen in combinatie met Pintsch Bamag.

De opdracht

Voor de engineering is Sweco gevraagd. De engineering betreft de uitwerking van de overwegsituatie tekeningen, kabelontwerpen én het safety bewijs van de ontwerpen. Voor het safety bewijs is Q3S als onderaannemer van Sweco in de arm genomen.

Complexiteit

Het project leek in 1 e instantie overzichtelijk vanuit een beperkt aantal overwegen en een bewezen Duits concept.
Complexiteit bleek te liggen in de werking van het deksein zoals dat in Duitsland functioneert en in Utrecht was geaccepteerd. Bij nadere uitwerking van het veiligheidsbewijs bleek dit niet acceptabel in de Nederlandse omgeving.
Complicerend was daarnaast de toepassing van de, op dat moment nog betrekkelijk nieuwe NEN EN 50126 norm.
Ook de combinatie van een Nederlandse opdrachtgever, een Duitse Systeemleverancier en een Belgische Safety-expert was ten aanzien van samenwerking uitdagend.

Mijn rol

Namens Sweco ben ik halverwege op het project gekomen, op een moment dat het project vast leek gelopen. Mijn inbreng heeft daarbij geleid tot een helder overzicht van planning en te ondernemen stappen. Uiteindelijk is vastgesteld dat het voorgestelde systeem niet tot een passende oplossing leidt voor de Utrechtse context. Dit heeft geleid tot een voor alle partijen acceptabele vaststellingsovereenkomst.


Terug naar Referentieprojecten